Finansiranje projekata u oblasti ekologije i urbanog nasleđa

Bez autora
Apr 16 2012

Pokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušnka Sremački potpisala je sa predstavnicima udruženja građana ugovore o finansiranju projekata u oblasti zaštite životne sredine, te u oblasti arhitektire, urbanizma i graditeljstva. Iz pokrajinskog budžeta sa ukupno 1,6 miliona dinara podržano je 26 projekata, od 148 pristiglih, koji će, po oceni konkursne komisije, doprineti unapređenju zaštite prirodnih vrednosti, očuvanju i unapređenju biodiverziteta, te podizanju svesti građana o značaju očuvanja sredine u kojoj žive. U oblasti promovisanja urbanog, arhitektonskog i graditeljskog nasleđa, odnosno principa pristupačnosti, univerzalnog dizajna, te energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, sa 2,8 miliona dinara podržano je 19 projekata, od 40 prijavljenih.

Finansiranje projekata u oblasti ekologije i urbanog nasleđaPokrajinska sekretarka za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Dušnka Sremački potpisala je sa predstavnicima udruženja građana ugovore o finansiranju projekata u oblasti zaštite životne sredine, te u oblasti arhitektire, urbanizma i graditeljstva.

Iz pokrajinskog budžeta sa ukupno 1,6 miliona dinara podržano je 26 projekata, od 148 pristiglih, koji će, po oceni konkursne komisije, doprineti unapređenju zaštite prirodnih vrednosti, očuvanju i unapređenju biodiverziteta, te podizanju svesti građana o značaju očuvanja sredine u kojoj žive.

U oblasti promovisanja urbanog, arhitektonskog i graditeljskog nasleđa, odnosno principa pristupačnosti, univerzalnog dizajna, te energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije, sa 2,8 miliona dinara podržano je 19 projekata, od 40 prijavljenih.

Resorna pokrajinska sekretarka Dušanka Sremački istakla je da je intersovanje udruženja građana za konkurs bilo veliko i da su podržani oni projekti koji će zaista doprineti poboljšanju stanja u oblasti zaštite životne sredine, arhitektonskog i urbanog nasleđa. Udruženja čiji projekti nisu podržani na ovom konkursu imaju još jednu priliku, do 17. aprila, jer je u toku konkurs koji Pokrajinski sekretarijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo realizuje zajedno sa Fondom za zaštitu životne sredine, naglasila je ona.

U poslednjih nekoliko godina urađeno je mnogo u domenu zaštite životne sredine i planiranja, od usvajanja značajnih strateških dokuemnata, kao što su Zakon o prostornom planiranju, Zakon o prostornom planu Republike Srbije, Prostorni plan AP Vojvodine, potom Strategija vodosnabdevanja Vojvodine, Master plan Fruške gore. Takođe, započeti su radovi na značajnim projektima u oblasti infrastrukture, na izgradnji regionalnih deponija, prečistača otpadnih voda.

Stanje u oblasti životne sredine u Vojvodini je mnogo bolje nego pre pet godina, ali to još uvek nije dovoljno, i pred nama je još dosta posla kako bi građani Vojvodine dobili ono što zaista zaslužuju - zdravu životnu sredinu, uređen prostor, igrališta i saobraćajnice, rekla je Dušanka Sremački i dodala da je u tom poslu važan partnerski odnos sa udruženjima građana, obrazovnim institucijama, i drugim relevantnim ustanovama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik